tauhu mmg satu invention mknn yg super sedap. tauhu goreng (org panggil tauhu cina) tu mmg super sedap mkn ngn mee kari, tauhu goreng pulak super sedap mkn cicah ngn smbal kicap mak,tauhu bakar adalah faveret kalau balik johor, n tauhu telur mmg super sedap mkn ngn kuah pekat. tp, kt u dlu tauhu telur dimasak secara lame, xsedap, tasteless, n boring.smpi mls nk amik.bile dh kt umah, leh la msk tauhu telur ni ngn kuah yg dimasak secukup rasa! weehoo~ :D
nk beli tauhu ni ada tipsnya. mak ckp, kalau beli tauhu, carikla yg x direndam dlm air, sbb yg dh rendam tu tunjukkan tauhu tu dh lama, n bila digoreng texture die keras n xbest. utk tauhu telur pulak, lepas beli tu masak la cpt2, sbb kalau tnggu few day, die dh start lembik, pecah n xleh nk dimasak langsung.so, here goes the recipe!
1. potong tauhu telur, sprinkle ngn tepung n blackpepper. goreng, toskan
2. tumis bawang merah, smpi naik bau
3. masukkan bawang putih, halia sket, 3 biji cili padi.tumiskan jugak
4. renjiskan sket minyak bijan, smpi bnde2 yg ditumis jd lembut sket, n bau
5. letakkan 1 sudu mkn oyster sauce, 1 sudu mkn blackpepper sauce
6. tmbhkan sket air, adjust garam n secubit gula
7. tnggu mendidih, tmbahkan pulak 1 sudu teh tepung jagung yg dh larutkan ngn air
8. biarkan kuah memekat
9. tuang atas tauhu yg dh digoreng td
recipe ni sgt senang la nk wat.adjust2 je bhn2 nye. ada org yg xgoreng tauhu n terus tuang kuah atas tauhu.totally optional. tp for me mcm xbest la pulak sbb tauhu tu xmasak dlu kan.hopefully lps ni xlupe lah nk msk tauhu ni cmne :)
No comments:
Post a Comment